Yatırım Teşvik Belgesi Nedir?
Yeni bir yatırım yapmak isteyen veya ilave yatırım yapmak isteyen yada mevcut makinelerini yenilemek isteyen firmaların yapacakları yatırımları kapsamında devlete ödemeleri gereken bazı vergileri belli süreliğine ve belli oranlarda ödememelerini sağlayan devletin vermiş olduğu bir teşviktir.
Yatırım teşvik belgesini almaya karar veren firmaların başlangıçta dikkat etmesi ve bilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır;
Yatırım teşvik belgesi kapsamında devlet firmanıza nakit desteği sağlamaz.
Devlet; bu belge kapsamında yatırım yapan firmalardan alması gereken; KDV, GÜMRÜK VERGİSİ, KURUMLAR VERGİSİ, SSK İŞVEREN PAYI gibi vergileri belli oranlarda ve belli süreliğine almaz.
Yatırım teşvik belgenizin olması bankalar tarafından firmanıza kredi verileceği anlamına gelmez. Kredi taleplerini bankalar değerlendirir. Değerlendirme esnasında firmanızın vergi v.b. borcunun olup olmadığı, teminat gösterilebilmesi, gelir tablosu-bilanço gibi mali tablolarınıza bakılarak karar verilmektedir. Bu belge bankaya yatırımı yapacağınızı beyan edebileceğiniz güçlü bir evrak olabilir. Bankanın krediyi uygun görmesi halinde faiz desteği uygulanabilir.
Yatırım teşvik belgesi almadan önce yapılan harcamalar teşvik kapsamında sayılmaz. Bu nedenle harcamalarınızı belgeyi aldıktan sonra yapmaya başlayınız.
Yatırım Teşvik Belgesinin Faydaları Nelerdir? Bölgesel ve Sektörel Teşvik Sistemi Kapsamında Verilecek Destek Unsurları 1 ve 2. Bölgede Yapılacak Yatırımlarda; (Bursa,…) Kurumlar Vergisi İndirimi Yatırım Yeri Tahsisi Gümrük Vergisi Muafiyeti (makine ekipman alımlarında uygulanır) Katma Değer Vergisi İstisnası (makine ekipman alımlarında uygulanır)
3 ve 4. Bölgede Yapılacak Yatırımlarda; Kurumlar Vergisi İndirimi SSK İşveren Payının Hazine Tarafından Ödenmesi Yatırım Yeri Tahsisi Gümrük Vergisi Muafiyeti (makine ekipman alımlarında uygulanır) Katma Değer Vergisi İstisnası (makine ekipman alımlarında uygulanır) Faiz Desteği Büyük Yatırımlar Kapsamında Verilecek Destek Unsurları Vergi İndirimi SSK İşveren Payının Hazine Tarafından Ödenmesi Gümrük Vergisi Muafiyeti (makine ekipman alımlarında uygulanır) Katma Değer Vergisi İstisnası (makine ekipman alımlarında uygulanır) Yatırım Yeri Tahsisi Genel Teşvik Sistemi Kapsamında Verilecek Destek Unsurları 1 ve 2. bölgede 1.000.000 TL, 3 ve 4. bölgede 500.000 TL lik yatırım yapan; ancak yatırım konusu ve yatırım tutarı bölgesel teşvik sisteminde bulunmayan ve desteklenmeyen yatırım konuları içinde yer almayan yatırımların tamamı genel teşvik sisteminden yararlanarak aşağıdaki destek unsurlarından faydalanır. Gümrük Vergisi Muafiyeti (makine ekipman alımlarında uygulanır) Katma Değer Vergisi Muafiyeti (makine ekipman alımlarında uygulanır)
Kimler Yatırım Teşvik Belgesi Alabilir? Teşvik belgesi düzenlenebilmesi için gerçek kişiler, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, kooperatifler, iş ortaklıkları, kamu kurum ve kuruluşları (genel ve özel bütçeli kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri, belediyeler ve kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların sermaye bileşimindeki hisse oranları P'yi geçen kurum ve kuruluşlar) ve kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler ve vakıflar ile yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye'deki şubeleri müracaat edebilir. Kurulacak şirketler adına yapılacak teşvik belgesi talepleri dikkate alınmaz.
Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Bölgeler ve İller Hangileridir? 1. Bölge : İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, İzmir, Bursa, Eskişehir, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova, Ankara, 2. Bölge : Balıkesir, Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada hariç), Aydın, Denizli, Muğla, Antalya, Isparta, Burdur, Adana, Mersin, 3. Bölge : Konya, Karaman, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Kayseri, Sivas, Yozgat, Zonguldak, Karabük, Bartın, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, 4. Bölge : Kastamonu, Çankırı, Sinop, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Ardahan, Iğdır, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Çanakkale İli Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri
Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Asgari Yatırım Tutarı Ne Kadardır? 1 ve 2. bölgede yapılacak yatırımlar için asgari 1.000.000 TL, 3 ve 4. bölgede yapılacak yatırımlar için asgari 500.000 TL yapılması halinde yatırım teşvik belgesi düzenlenir. Ayrıca yatırım tutarı ve yatırım kapasitesi bölgesel teşvik kapsamına giren yatırımlar için avantajlı teşvikleri içeren yatırım teşvik belgesi düzenlenir.
Yatırım Teşvik Belgesi Düzenlenen Başlıca Yatırım Konuları Hangileridir? Makine sanayi, gıda sanayi, tarımsal ürünler, hayvancılık yatırımları, hizmetler sektörü, turizm yatırımları, eğitim yatırımları, sağlık yatırımları, belediye yatırımları, kimya sanayi v.b. birçok yatırım konularında düzenlenebilmektedir.
Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Değerlendirilmeyen Harcamalar Nelerdir? Tamamlanmış yatırımlar ile müracaat tarihinden önce gerçekleştirilmiş bulunan yatırım harcamaları teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmez. Teşvik belgeleri kapsamında; a) Kararın 6 ncı maddesi birinci fıkrasında belirtilenler hariç olmak üzere ham madde, ara malı ve işletme malzemesi, Kullanılmış yerli makine ve teçhizat, Arazi tipi olanlar dahil otomobil, minibüs vb. binek araçları, porselenden, seramikten ve camdan mamul sofra ve mutfak eşyası, Ulusal çapta yayım yapan günlük gazete basım hizmetlerine yönelik teşvik belgeleri hariç diğer teşvik belgeleri kapsamında basım ve matbaa makineleri değerlendirilmez. Gıda ürünleri ve içecek imalatı ile entegre hayvancılık yatırımlarında; kamyon, kamyonet, frigorifik kamyon, frigorifik kasa, soğutucu ünite, çekici, kamyon kasası ve kamyonet kasası, Havayolu taşımacılık hizmetlerine yönelik yatırımlar dışındaki diğer yatırımlar için uçak ve helikopter teşvik belgeleri kapsamına dahil edilmez. Diğer yatırım konularında ise sektörel özellikler dikkate alınarak teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmeyecek harcamalar belirlenir.
Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Leasingli (Kiralama Yoluyla) Makine Alımı Yatırım teşvik belgesi kapsamında leasing (kiralama) yoluyla makine alımı mümkündür. Burada önemli olan hangi leasing firmasından makine alınacaksa, alınan makinenin değeri en az 200.000 TL olmak zorundadır.
Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Kullanılmış Makine Alımı Yatırım teşvik belgesi kapsamında kullanılmış makine ve teçhizat alınabilir. Ancak ithal edilecek kullanılmış makinenin yaşına ve fiyatına göre Dış Ticaret Müsteşarlığından özel izin istenip istenmediği kontrol edilmelidir. Yurtiçinden kullanılmış makine ve teçhizata teşvik kapsamında izin verilmez. Kapasite raporunuz yoksa, ilk defa yatırım yapacaksanız ve yurtdışından kullanılmış komple bir tesisi veya tesisin bir bölümünü getirmek istiyorsanız mutlaka yatırım teşvik belgesi almanız gerekmektedir. Kullanılmış komple tesis ithalatına yönelik yatırım teşvik belgesi almanız halinde ayrıca Dış Ticaret Müsteşarlığından özel izin almanıza gerek yoktur.
Yatırım Teşvik Belgesi Müracaat Evrakları Yatırım Bilgi Formu (Parite Danışmanlık hazırlar size gönderir) İthal/Yerli Makine Listesi (Parite Danışanlık hazırlar size gönderir) Beyan ve Taahhüt Yazısı (Parite Danışmanlık hazırlar size gönderir) Ticaret Sicil Gazetesi (oda onaylı yada noter onaylı ) ÇED Belgesi (Yatırım yapılacak adrese ait olacaktır. Yatırım konusuna göre durum değerlendirilir) SSK Borcu Yoktur Yazısı (5510 Sayılı Kanuna göre alınacaktır) 400 TL Merkez Bankası Harcı İmza sirküleri (Noter onaylı) Tapu Fotokopisi