DUPONT ANALİZİ
Dupont analizi farklı alanlardaki oranların belli bir sistematik içerisinde izlenmesine olanak vermektedir. Bu analiz tekniğiyle firmanın etkin bir maliyet sistemine sahip olup olmadığı, faaliyetlerinde yeterince etkin olup olmadığı, borçlanma politikalarının nasıl olduğu ve bir firmanın asıl hedefi olan özsermaye karlılığında başarı durumu incelenebilmektedir.
Temel olarak 5 oranın neticelerinden oluşan dupont analizi; bu oranlamalarla şu sorulara cevap arar;
1)Firma etkin bir maliyet kontrolüne sahip mi?
2) Firma faaliyetlerinde başarılı mı?
3) Firma varlıklarını etkin bir şekilde kullanabiliyor mu?
4) Firma faaliyetlerini devam ettirmesi için gereken kaynağı nereden sağlıyor? Bu kaynak dağılımı ilerisi için bir risk oluşturuyor mu?
5) Firma yatırılan 1 birimlik sermaye ile ne kadar katma değer üretebiliyor?
ORAN ANALİZİ
Firmaların mali tablolarındaki yer alan ve aralarında anlamlı ilişkiler kurulabilecek hesaplarının birbirlerine oranlanması suretiyle çıkan sonuçların yorumlanması çalışmalarını içermektedir. Oran analizlerinde genel kabul görmüş 4 farklı alanda oran grupları mevcut olup bunlar “likidite oranları, mali oranlar, faaliyet oranları, karlılık oranları” şeklinde sıralanabilir. Her ne kadar bunlar genel kabul görmüş oranlar olsa işletmelerin kendilerine has önem verdikleri hesaplar veya hesap grupları olabilir. Bu yüzden aralarında anlamlı ilişkilerin kurulabildiği hesapların da işletmelerin özel amaçlarına uygun şekilde yorumlanması mümkün bulunmaktadır.
KARŞILAŞTIRMALI TABLOLAR ANALİZİ (Yatay Analiz)
Bir firmanın iki ya da daha fazla hesap dönemine ait finansal tablolarının, bir birini izleyen dönemlerde yatay olarak mukayeseli olarak analiz edilmesinde kullanılan finansal analiz tekniğidir. İşletmenin geçmiş yıllarından bugününe kadar faaliyetlerinde ne kadar başarılı olduğunun hesaplar ve gruplar bazında karşılaştırmalı olarak incelenebilir.
TREND ANALİZİ
Bu yöntemde, finansal tablolarda incelenecek dönemlere ait bir yıl esas alınır. Bu yıla ait tutarlar 100 kabul edilerek, diğer dönemlere ait değerler esas alınan yılın aynı değerleri ile karşılaştırılarak yüzde yöntemine göre oranlanır. Bu şekilde, finansal tablolarda yer alan kalemlerin dönemlere arasında göstermiş olduğu artış veya azalışlar tespit edilerek, bu değişimlerin önemleri ortaya konmaya çalışılır. Her finansal tablo analizinde olduğu gibi ilgili verilerin yorumlanmasında sektör ortalamaları ve ilgili yıllarda piyasanın durumunu göze almak gerekmektedir.
DİKEY ANALİZ
Dikey analiz bir firmanın bilanço ya da gelir tablosundaki kalemlerin kendi grupları ve genel toplam içerisinde ne kadarlık bir yüzdeye sahip olunduğunun tespiti ile yorumlanmasına denir. Trend analizi veya karşılaştırmalı tablo analizlerinin aksine bu analiz tekniğinde işletmenin sadece bir döneme ait verileri incelenebilmekte ve yorumlanabilmektedir.
ÇÖZÜM DANIŞMANLIK
Ulu Cadde no:34/1 Osmangazi BURSA
Tel: 0.224.253 56 00 – 0.224.253 30 31
Fax: 0.224.253 95 93
info@ekocozum.com