Şahıs İşletmelerinin Limited Şirkete Dönüşebilmesi
TİCARİ İŞLETMELER İLE İLGİLİ TÜR DEĞİŞLİKLİĞİ
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu(2) (TTK) ise şirketler ve işletmeler bakımından geniş bir tür değiştirme serbestisi ve türü seçme özgürlüğü getirmiş ve konuyu ayrıntılı bir şekilde ele almıştır. Bu kapsamda getirilen en önemli yeniliklerden biri ticaret şirketlerinin ticari işletmeye, ticari işletmelerin de ticaret şirketlerine dönüşmesine imkan sağlanmasıdır.
Gerçek Kişi Ticari işletmeler ; Ticaret Sicil Yönetmeliğinin 134. maddesinin 8 ve 9. fıkraları ve Türk Ticaret Kanununun 182 ila 193 üncü maddelerine göre tür değiştirmek suretiyle Anonim veya Limited Şirkete dönüşebilecektir.
Ülkemizde ilk defa ticari faaliyette bulunacak olan ve nispeten düşük hacimli iş yapmayı hedefleyen girişimciler, genellikle sermaye şirketlerinden ziyade gerçek kişi ticari işletmesi (şahıs işletmesi-şahıs firması)(3) kurmayı tercih etmektedir. Zira şahıs işletmelerinin hem kuruluş masrafları daha düşük, hem hedeflenen başarıya ulaşılamaması halinde bu işletmelerin kapatılması çok daha kolay, hem de kuruluş ve tasfiye işlemleri emek ve zaman bakımından tasarrufludur. Ayrıca bu işletmelerde asgari sermaye şartı bulunmamaktadır. Ülkemizde 31.12.2013 tarihi itibariyle ticaret siciline kayıtlı şahıs işletmesi (gerçek kişi tacir işletmesi) sayısı 570.541’dir. TTK ile birlikte, işleri iyi giden ve kurumsallaşmak isteyen, ayrıca ölçek ekonomilerinden daha fazla yararlanmayı arzulayan şahıs işletmeleri, üçüncü kişilere daha çok güven veren sermaye şirketlerine ve özellikle limited şirkete dönüşebilmektedir; uygulama da bu yöndedir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda şahıs işletmeleri (gerçek kişi ticari işletmesi, şahıs firması) için tanınan yenilikler neticesinde,Şahıs işletmeleri, TTK’da ve Ticaret Sicili Yönetmeliği’nde öngörülen hususları yerine getirerek limited şirkete dönüşebilir.
Bu dönüşüm için şahıs işletmesinin yapması gereken işlemler; işletme hesabı hulasası ile ihtiyaç halinde ara işletme hesabı hulasasının çıkarılması, limited şirket sözleşmesinin düzenlenmesi, tür değiştirme planının hazırlanması ve ticari işletmenin malvarlığı unsurlarının değerinin tespitine ilişkin olarak yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir tarafından bir rapor düzenlenmesidir. Tür değiştirme kararının ve yeni limited şirketin sözleşmesinin tescil ve ilanı ile birlikte tür değiştirme işlemi tamamlanmış olacaktır.
Kurumsallaşmak ve işlerini büyütmek isteyen şahıs işletmeleri için limited şirkete dönüşmek, TTK’nın sağlamış olduğu en önemli fırsatlardan biridir. Bu fırsattan yararlanmak isteyen şahıs işletmelerinin, her zaman limited şirkete dönüşmesi mümkündür.
Bilgi almak için ;
ÇÖZÜM DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
Sakarya Mahallesi Uluyol
Babadağ Ap. A Blok K:1 D:2
Osmangazi BURSA
0.224.2535600
0.224.2533131